Bahan-bahannya :
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 sudu butter (tapi saya guna marjerin pun ok)
4 biji telur
1 cawan susu pekat manis (kira-kira 250 ml)
1 cawan tepung naik sendiri (tepung kek dalam kotak tu)
1 sudu kecil soda bikarbonat (ayak dan gaul terus bersama tepung)
Esen vanilla
Cara-cara.
1. Masak gula hingga cair dan menjadi keperangan. Ikut resipi dia suruh masak dalam periuk tapi saya lagi suka masak dalam kuali. Terpulang ikut mudah masing-masing.
2. Masukkan air panas sedikit demi sedikit.Hati-hati sebab ia akan meletus berbuih ala-ala gunung berapi. Ok, just masukkan air sampai habis ye.
3. Ok, bila karamel da dicampur air, masukkan pula butter/marjerin. Gaul hingga cair.
4. Pukul telur hingga kembang.
5. Masukkan susu pekat manis pulak. Gaul rata.
6. Masukkan tepung plak. Gaul sebati cara kaup balik. Masa ni secara magicnya adunan telur tu macam turun sebab ruang udara dah diisi oleh tepung.Gaul tu perlahan-lahan ye, jangan gaul beria-ia sangat dikhuatiri kek akan jadik terlebih mampat (tips ni).
7. Dah sebati tu, ble la titikkan 2,3 titik esen vanilla bagi wangi.
8. Then kita campur karamel kita tadi dalam adunan ni.
9. Gris loyang dengan butter/marjerin.
10.Masukkan adunan anggaran separuh loyang la sebab kek ni akan naik. Tapi oppssss..jangan terus bakar. Kena perap dulu dalam 2,3 jam. Kononnya nak bagi sarang tu naik. Lagi lama perap lagi banyak sarangnya.
11. Da perap 2,3 jam gitu baru la ble bakar. Suhu saya set 160 darjah, bakar selama 1 jam. Tips lagi, untuk tempoh 35 minit pertama tu, bakar guna api bawah je. Dah lepas 35 minit tu baru on kan api atas plak. Maknanya api atas bawah la tu smpai masak. Nak tau da masak ke tak, cucuk dengan lidi or garpu. Kalau tak melekat, maknanya da masak la tu.
SELAMAT MENCUBA.