RESEPI ALMOND LONDON.
bahan2 untuk doh..
300g tepung gandum
200g tepung jagung
150g gula halus
50g nestle cornflake dikisar halus
250g butter
1 biji telur
1sk esen vanila
1sk baking powder
bahan2 garnishing..
400g coklat masakan
badam panggang secukupnya
badam cincang secukupnya
papercup
cara-cara.
○ satukan telur dan butter & pukul sebati sampai kembang
○ tambahkan esen vanilla & gula halus tadi , pukul lagi
○ masukkan baking powder, ayak@tapis dulu takut berketul , pukul2 lagi
○ masukkan nestle cornflakes yang dah dikisar halus, umtuk dapatkan tekstur crunchy gitu.
○ ayak tepung gandum dan tepung jagung, masukkan sedikit2 dan uli sampai adunan sebati.sampai doh tu x melekat di tangan dah.
wat kuih,biskut ke selalu by hand je, xcercise sikit hehe, kalau nak cepat guna jer mixer k.
macam biasa sebelum semua ni korang kena sapukan tray dengan butter siap2 atau guna kertas minyak. panaskan oven dulu k.
○ sekarang korang buat bulat kecil ikut saiz yg koang nak, masukkan badam 1biji dan korang bentukkan kemas2 ok.
○ susun cantik2 atas tray dan bakar pada suhu 190-20minit.
sejukkan kuih yang dah siap tadi, bila dah sejuk susun siap2 dalam paper cup.
○ potong kecik2 coklat masakan dan tambahkan 1 sudu butter atau minyak untuk kilatkan.kemudian cairkan coklat guna kaedar doubleboiler.
○ sudukan@paipkan atau celup kuih tadi dengan coklat cantik2..jangan comot ok.lepastu taburkan badan kisar atas nya...ewah dah macam renjis2 org kawen huhu.biar dorang berehat sampai coklat tu keras dan x melekit.simpan dalam balang. tadaaaa dapat 2 balang..
sumber