Bahan-Bahannya:
- 10 biji telur -buang tali pusat telur untuk elak hanyir
- Sekati tepung -kalau guna penimbang 600 gram
- Sekati gula -sama macam tepung juga 600 gram
Cara-Cara Membuatnya.
- Mula-mula sekali kita kena jemur dulu tepung kalau nak dapatkan tekstur bahulu yang ringan dan gebu. nak jimat masa kita masukkan jer tepung tu dalam oven dan bakar dalam 10 minit sehingga tepung kekuningan.Ketepikan
- Kaedah lain macam orang tua-tua dulu mereka goreng tepung hingga naTpak agak-agak ringan tu pun ok juga.Terpulang pada anda semua ya.
- Gula juga perlu di jemur tapi kalau nak lagi cepat masukkan je dalam oven dan panaskan selama 10 minit. Sama macam tepung tadi.Ketepikan
- Dalam bekas yang besar pukul telur sehingga berbuih kemudian baru masukkan gula.Tujuannya agar telur mudah kembang bila gula dimasukkan kemudian.Teruskan memukul sehingga adunan telur tadi bertukar warna menjadi putih.Kalau rajin boleh guna pemukul telur besar yang dibuat dari besi tu. Nak senang dan cepatkan kerja kita guna je mixer yang ada di rumah kita. Proses memukul telur ni memakan masa selama lebih kurang 20 minit.
- Sambil kita pukul telur tu boleh la kita panaskan oven atau pun dapur gas. Suhu yang sesuai untuk membakar kuih bahulu ni adalah lebih kurang 180.cc sehingga 200.cc.Jangan terkejut yer sebab suhu sebegini adalah sama kalau kita guna dapur arang pun.ini kerana bahulu mengndungi kandungan gula yang banyak dan ia memerlukan suhu yang tinggi bagi memastikan kuih ini masak sekata.
- Masukkan tepung yang dijemur tadi sedikit demi sedikit ke dalam adunan telur.kacau sehingga sebati.
- Masukkan minyak ke dalam acuan kuih bahulu dan masukkan ke dalam oven selama 10 minit. Kemudian buangkan minyak tadi dan acuan tadi sedia untuk digunakan.
- Kaedah lain kita boleh panaskan juga acuan tadi di atas dapur gas,bila dah cukup panas boleh la diangkat dan tuangkan minyak tadi ke dalam bekas lain. Acuan sedia untuk digunakan
- Ambil sesudu adunan dan masukkan ke dalam acuan.Pastikan adunan tidak terlalu penuh
- Masukkan ke dalam oven dan bakar selama 10 minit.Bila dah nampak permukaan kuih tadi agak kekuningan maka bolehlah dikeluarkan.
SELAMAT MENCUBA.