Bahan-Bahan
- 1 ekor Ikan Siakap – di bersih dan kelar sedikit
- 2 inci Halia – di hiris halus
- 3 biji Bawang merah – di hiris halus
- 2 ulas Bawang putih – di hiris halus
- 10 biji Cili Padi – dipotong atau di titik
- daun ketumbar (dihiris)
- daun bawang
- 1/2 btng Lobak merah – di hiris memanjang
- 2-5 Cendawan shitake – di hiris halus
- 1 biji Air limau nipis
- 2 sudu besar Sos Tiram
- 2 sudu besar Kicap Cair
- 1 sudu kecil Gula
- 4 sudu besar Air
Cara penyediaaannya
- Bersihkan ikan dan letak ikan di atas pingan bujur.
- Masukan semua bahan lain mangkuk dan gaul hingga rata.
- Tuang di atas permukaan ikan dan kukus selama 20-25 minit.
- Siap untuk di hidang hias dengan daun bawang dan cili merah.
SELAMAT MENCUBA.